2017. január 31., kedd

TripleA – Egy nyílt forráskódú stratégiai játék, ami órákig leköt

Egy reklamáció, amit gyakran hallani a Linuxszal szemben, a játékok hiánya. Az igazság az, hogy a Linux számos szórakoztató és lebilincselő játékkal bír, amik gyakran elkerülik az ember figyelmét. A TripleA egy ilyen játék.

A kezdetekben

A TripleA-t először Sean Bridges hozta létre 2001 októberében. Sean Bridges azért hozta létre, hogy megmutassa lehetséges munkaadóknak. Segített Seannek munkához jutni, amikor demózta a 0.1-es verziót egy leendő munkaadónak. A fejlesztés lelassult Sean új munkája miatt. Azonban sok ember segítette a projektet hozzájárulásával és tette olyanná, amilyen ma.Mi az a TripleA?

Ha játszottál valaha stratégiai társasjátékkal, mint amilyen a Rizikó vagy az Axis and Allies, akkor tudod, hogy hogyan kell játszani a TripleA-val. Ez alapvetően egy motor, ami lehetővé teszi számodra, hogy több játékkal játsz különböző térképek használatával.

Minden egyes játék rendelkezik bizonyos mennyiségű oldallal. Minden oldalnak van egy köre, hogy megtervezze a támadásokat, sereget vásároljon, új sereget helyezzen el és mozgassa seregeit. A harc dobókockával van megoldva.

Lehetőséged van egy csomó térképet letölteni. Ezek a térképek különböző típusú játékokat tartalmaznak. Néhány játék történelmi beállítottsággal rendelkezik, úgymint a Nápolyi háborúk, második világháború, hidegháború, Pun háborúk, korai Japán és továbbiak. Vannak benne sci-fi és fantázia-alapú térképek is, mint a Star Wars, Zombieland és Gyűrűk Ura.

Számos ellenfél közül választhatsz. Játszhatsz helyi játékokat vegyes szintű mesterséges intelligencia ellen. Játszhatsz más játékosok ellen is e-mail vagy közvetlen kapcsolat alapján.

Egy csinos sajátossága a játéknak, hogy nyomon követ minden mozgást a játékban, így visszaléphetsz és átvizsgálhatod a stratégiát és a seregmozgást.

A TripleA szabályairól részletesebben (angolul) itt olvashatsz.

Új és könnyű TripleA telepítő

A TripleA mögött álló csapat mostanában jött ki az új 1.9.0.0-ás fő kiadással. Ez a kiadás egy játékfrissítési sorozattal érkezik, de egy új telepítő sémát is tartalmaz. Korábban ha futtatni szeretted volna a TripleA-t Linuxon vagy Mac-en, le kellett töltened a Zip fájlt, ki kellett csomagolnod és egy terminál paranccsal tudtad futtatni a játékot.

Az új kiadás mindent leegyszerűsít egy megfelelő telepítő behozásával. Most már csak annyit kell tenned, hogy letöltöd az .sh fájlt, végrehajthatóvá teszed és futtathatod a telepítőt. Amikor elkészül, lesz egy menü bejegyzésed a TripleA-hoz. (Megjegyzés: A TriplA-nak szüksége van Java8-ra vagy újabbra, hogy megfelelően fusson. Oracle JREk ajánlottak, mert a hang nem mindig működik OpenJRE-vel.)

A TripleA játék letöltése

Néhány tipp és trükk a TripleA játszásához


Játszottam néhány játékot a TripleA-val és megtanultam néhány dolgot és megosztom őket veled, így egy jó kapaszkodót kapsz ezzel.

  • Először, mivel a TripleA egy körökre osztott játék, beletelhet egy kis időbe, amíg a te köröd következik. Így jó ötlet jegyzetelni a stratégiáddal kapcsolatban. Például, Németországgal játszottam a második világháborúban és Finnországba szerettem volna mozgatni a csapatomat, hogy megnyissam a második frontot az Oroszok ellen. Két körre teljesen elfelejtettem és folytattam a mészárlást a keleti fronton. Írd le a csataterveket vagy okold magad az elszalasztott lehetőségért a lehetőség után.
  • Második, minden körben tudsz egységeket venni. Az egységeket olyan területekre lehet elhelyezni, ahol van üzemed. Ahogy a határaid kibővülnek, távolabb kerülnek az üzemeidtől és tovább tart a csapatokat a harcba vezényelni. Így tartsd az üzemeidet a harchoz közel. Üzemeket ott lehet vásárolni, ahol más egységeket vásárolsz. Azonban nem lehet őket elhelyezni újonnan megszerzett területekre.
  • Harmadik, ne szóródj szét túl gyéren. A túlzott önbizalom a legnagyobb ellenséged ebben a játékban. Vannak alkalmak, amikor úgy tűnik, hogy jó ötlet egyetlen egységet használva elfoglalni egy olyan ellenséges terület, amin nincs semmilyen csapat. A következő körben egy nagyobb ellenséges erő visszaszerzi a területet és emellett elvesz egy párat a védetlen területeid közül is.
  • Negyedik, engedheted a játéknak, hogy játssza magát. Ha minden játékost mesterséges intelligenciára állítasz és megnyomod a startot, a játék nélküled fut. Szórakoztató nézni, hogy a számítógép önmagával harcol, ahogy megpróbálja elfoglalni Európát vagy Ázsiát.

Záró gondolatok a TripleA játékkal kapcsolatban

A TripleA talán nem egy gyors mozgású FPS játék, de még így is eléggé szórakoztató. Imádni fogod, ha a körökre osztott stratégia vagy társasjátékok rajongója vagy.

Ez az egyik kedvenc játékom, amivel órákat el lehet tölteni. Mivel kereszt-platformos, játszhatom a Linuxos és Windowsos gépeimen is. Három csillagot adnék neki a háromból.

Ahogy korábban említésre került, nem mindenkinek megfelelő. Egy módja, hogy megtudd, hogy ez a játék neked való-e. Töltsd le és játssz vele.

 Játszottál már a TripleA-val? Szereted? Mi a kedvenc Linuxos játékod?

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérlek szánj rá egy percet, hogy megoszd a közösségi médiában.

Felhasznált források:
Triple - An Open Source Strategy Game to Keep You Busy for Hours
Rizikó – Wikipédia
Axis & Allies - Wikipedia
Oracle Java 8 telepítése Ubuntura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése