2017. január 24., kedd

Hogyan méretezz át, konvertálj és módosíts képeket gyorsan a Linux terminálból


Az ImageMagick parancssori segédprogramok összessége képek módosításához és a képekkel való munkához. Az ImageMagick gyorsan tud műveletek végezni egy képen a terminálból, képek tömeges feldolgozását vagy egy bash scriptbe történő integrálását.

Az ImageMagick műveletek széles sorát tudja végrehajtani. Ez az útmutató bevezet az ImageMagick szintaxisába és alap műveleteibe és megmutatja, hogy hogyan kombinálj műveleteket és azt, hogy hogyan dolgozz fel képeket tömegesen.

Telepítés

Az ImageMagick nincs benne az alap Ubuntu telepítésekben és sok más disztribúcióban. Hogy telepítsd Ubuntu alatt, használd az alábbi parancsot:

sudo apt-get install imagemagick

Konvertálás formátumok között

A convert parancs fog egy képet, műveleteket hajt végre rajta és elmenti a képet egy általad megadott néven. Az egyik legalapvetőbb dolog, amit tenni tudsz vele a képek formátumok közötti konvertálása. Az alábbi parancs fog egy "howtogeek.png" nevű PNG fájlt az aktuális könyvtárban és csinál belőle egy JPG képet:

convert howtogeek.png howtogeek.jpg


Megadhatsz tömörítési szintet is JPEG képekhez:

convert howtogeek.png -quality 95 howtogeek.jpg

A számnak 1 és 100 között kell lennie. Az ImageMagick a kép minőségi szintjén használja, ha lehetséges. Ha nem, az ImageMagick alapértelmezése 92. 

Képek átméretezése

A convert parancs gyorsan át is tudja méretezni a képeket. Az alábbi parancs azt kéri az ImageMagick-től, hogy méretezzen át egy képet 200 pixel szélességre és 100 pixel magasságra:

convert example.png -resize 200×100 example.png

Ugyanazt a fájlnevet használtuk itt is, így az ImageMagick felülírja az eredeti fájlt.


Az ImageMagick próbálja megtartani a méretarányt, ha az alábbi parancsot használod. Átméretezi a képet, hogy beleférjen egy 200x100-as részbe, de a kép lehet, hogy nem pontosan 200x100-as lesz. Ha kényszeríteni szeretnéd, hogy egy kép megadott méretű legyen - még a méretarány felborulása ellenére is - tegyél egy felkiálltójelet a képfelbontáshoz:

convert example.png -resize 200×100! example.png

Megadhatsz kifejezett szélességet vagy magasságot és az ImageMagick átméretezi a képet arra a szélességre vagy magasságra, a méretarány megtartása mellett. Az alábbi parancs átméretez egy képet 200 pixeles szélességre:

convert example.png -resize 200 example.png

Az alábbi parancs átméretez egy képet 100 pixeles magasságra:

convert example.png -resize x100 example.png

Egy kép forgatása

Az ImageMagick képes gyorsan átméretezni egy képet. Az alábbi parancs vesz egy howtogeek.jpg nevű fájlt, elforgatja 90 fokkal és elmenti az elforgatott képet howtogeek-rotated.jpg-ként:

convert howtogeek.jpg -rotate 90 howtogeek-rotated.jpg

 Ha ugyanazt a fájl nevet adod meg, az ImageMagick felülírja a mentéssel az eredeti kép fájlt.


Effektek alkalmazása

Az ImageMagick képes effektek sokféleségét alkalmazni egy képen. Például az alábbi parancs "faszén" effektet alkalmaz egy képre:

convert howtogeek.jpg -charcoal 2 howtogeek-charcoal.jpg


A charcoal parancs egy művészi "faszén" effektet alkalmaz a képre - a 2 a parancsban lehető teszi számodra az effekt erősségének beállítását.


Az alábbi parancs alkalmaz egy "összeroppanás" effektet 1-es erősséggel:

convert howtogeek.jpg -implode 1 howtogeek-imploded.jpg


Az összeroppanás effekt úgy jelenik meg, mintha egy fekete lyuk lenne a kép közepén.

Kombinálási műveletek

Az összes fenti művelet kombinálható. Egyetlen parancssal tudsz átméretezni, forgatni egy képet, effektet alkalmazni rá és konvertálni egy másik formátumra:


Ez csak  a kezdet, amit meg tudsz csinálni az ImageMagick-kel Sokkal több művelet van, amit kombinálni tudsz.

Tömeges feldolgozás

Előnyödre tudod fordítani a Bash-t, hogy a képek sokaságát tömegesen dolgozza fel. Például az alábbi parancs fogja az összes PNG fájlt az aktuális könyvtárban, elforgatja őket és elmenti őket egy új fájlba, hozzáadva a "-rotated" kifejezést minden fájlnév elejéhez.

for file in *.png; do convert $file -rotate 90 rotated-$file; done


Könnyen módosíthatod ezt a parancsot, hogy más műveleteket hajtson végre. Belerakhatsz tömeges feldolgozási parancsokat egy bash shell script-be is, hogy automatizálj képfeldolgozási műveleteket. 

Akármelyik ImageMagick cikk kihagy rengeteg dolgot, amit megtehetsz a programmal - csak túl sok lehetőség és parancs van. Ha érdekelnek az ImageMagick további lehetőségei, csak nézd meg a hivatalos dokumentációt az ImageMagick weboldalán részletesebb információkért.

Felhasznált forrás: How to Quickly Resize, Convert & Modify Images from the Linux Terminal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése