2017. január 27., péntek

Hogyan kezelj fájlokat a Linux terminálból: 11 parancs, amit tudnod kell


Hogy profiként használd a Linux terminált, ismerned kell a fájlok kezelésének alapjait és a könyvtárakban való navigációt. Igazodva az Unix filozófiához, minden parancs egy dolgot csinál és jól csinálja.

A Midnight Commander egy teljesen felszerelt fájlkezelő a Linux terminálhoz, erőteljes kezelőfelületet adva az összes ilyen parancshoz.

ls - Fájlok listázása

Az ls parancs kilistázza a fájlokat egy könyvtárban. Alapértelmezetten az ls az aktuális könyvtárban lévő fájlokat listázza ki.


Rekurzívan is listázhatod a fájlokat - Ami az összes fájlt listázza az aktuális könyvtárban lévő könyvtárakon belül - Az ls - R paranccsal.


Az ls másik könyvtárban lévő fájlokat is tud listázni, ha megadod a könyvtárat. Például az ls/home kilistázza az összes fájlt a /Home mappában.

cd - Könyvtárváltás

A cd parancs egy másik könyvtárra vált. Például a cd Desktop parancs a Desktop könyvtárba fog vinni, ha a home könyvtáradból indulsz.


Megadhatsz teljes elérhetési útvonalat is egy könyvtárhoz. Például a cd usr/share paranccsal az usr/share könyvtárba lépsz a fájlrendszeren. 

A cd .. egy könyvtárral feljebb visz.


rm - Fájlok eltávolítása

Az rm parancs fájlokat távolít el. Légy óvatos ezzel a paranccsal - az rm nem kér tőled megerősítést.


Például az rm file törölné a "file" nevű fájlt az aktuális könyvtárban. Mint más parancsoknál, itt is megadhatsz teljes elérhetési útvonalat egy fájlhoz: az rm /path/to/file törölné a file-t a /path/to/file helyen a fájlrendszereden.

rmdir - Könyvtárak eltávolítása

Az rmdir parancs eltávolít egy üres könyvtárat. Az rmdir directory törölné a "directory" nevű könyvtárat az aktuális könyvtárban. Ha a könyvtár nem üres, egy rekurzív parancsot tudsz használni a könyvtár és az abban lévő összes fájl eltávolításához. Az rm -r directory törölné a "directory" könyvtárat és az összes benne lévő fájlt. Ez egy veszélyes parancs, amivel könnyedén törölhető sok fontos fájl, ezért legyél óvatos, amikor használod. Nem kér megerősítést.

     
mv - Fájlok mozgatása

Az mv parancs egy új helyre helyezi át a fájlokat. Ezzel a paranccsal tudod átnevezni is a fájlokat. Például az mv file newfile venné a "file" nevű fájlt az aktuális könyvtárban és áthelyezné a "newfile" nevű fájlhoz az aktuális könyvtárban - átnevezné, más szóval.


Mint más paranccsoknál, itt is megadhatsz teljes elérhetési útvonalakat a fájlok mozgatásához más könyvtárakba vagy könyvtárakból. Például az alábbi parancs fogná a "file" nevű fájlt az aktuális könyvtárban és elhelyezné a /home/howtogeek mappában:

mv file /home/howtogeek

cp - Fájlok másolása

A cp parancs ugyanúgy működik, mint az mv parancs, kivéve, hogy másolja az eredeti fájlokat az áthelyezésük helyett.

Csinálhatsz rekurzív másolást is a cp -r paranccsal. Ez átmásol egy mappát és az összes benne lévő fájlt egy másik helyre. Például az alábbi parancs elhelyezi a /home/howtogeek/Downloads másolatát a /home/chris mappába:

cp -r /home/howtogeek/Downloads /home/chris

mkdir - Könyvtárak létrehozása

Az mkdir parancs csinál egy új könyvtárat. Az mkdir example csinál egy "example" nevű könyvtárat az aktuális könyvtárban.


ln - Linkek létrehozása

Az ln parancs linkeket csinál. A leggyakrabban használt linktípus valószínűleg a szimbolikus link, amit az ln -s paranccsal tudsz létrehozni.

Például az alábbi parancs csinál egy linket a Downloads mappádhoz az asztalodon:

ln -s /home/howtogeek/Downloads /home/howtogeek/Desktop


Több információért tekintsd meg a szimbolikus linkekkel foglalkozó cikkünket.

chmod - Jogosultságok megváltoztatása

A chmod megváltoztatja egy fájl jogosultságait. Például a chmod +x script.sh futtatási jogosultságot adna a script.sh nevű fájlhoz az aktuális könyvtárban. A chmod -x script.sh eltávolítaná a futtatási jogosultságot a fájlról.A Linuxos fájl jogosultságok egy kissé bonyolultak lehetnek. Lásd a Linuxos fájl jogosultságok útmutatónkat alaposabb információkért.

touch - Üres fájlok létrehozása

A touch parancs létrehoz egy üres fájlt. Például a touch example létrehoz egy "example" nevű üres fájlt az aktuális könyvtárban.


mc - Egy teljes fájlkezelő

A Midnight Commander egy a sok teljesen felszerelt fájlkezelő közül, amit a Linux terminálból használhatsz. A legtöbb disztribúción nincs alapból feltelepítve; itt van a parancs, amivel Ubuntu alatt telepítheted:

sudo apt-get install mc

Ha feltelepítődött, csak használd az mc parancsot a futtatásához.


Használd a nyílbillentyűket a fájlok kiválasztásához és a Tab billentyűt a panelek közötti váltáshoz. Nyomd le az Alt-1-et a súgó képernyő megnézéséhez vagy az Alt-2-őt a menü megnézéséhez.


Az egeret is használhatod a Midnight Commander-ben, ha a terminál környezeted rendelkezik egér támogatással.

Ne feledd, hogy root jogokkal kell futtatnod ezeket a parancsokat, ha egy rendszerkönyvtárat szeretnél módosítani. Ubuntu alatt add hozzá a root engedélyekkel futtatni kívánt parancsok elejéhez a sudo kifejezést.

Felhasznált forrás: How to Manage Files from the Linux Terminal: 11 Commands You Need to Know

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése