2017. január 25., szerda

Linux alapok – Parancssoros csomagkezelés

A különböző Linux fórumokon, ha segítséget kérünk, általában valamilyen parancssoros megoldási javaslatot kapunk. Például, amikor telepíteni szeretnénk egy programot, akkor a válasz egy parancs lesz, amit valamelyik terminál emulátorba beírva kell használnunk. Kezdők számára ez először egy kicsit ijesztő lehet, de hamar meg lehet szokni, és sokkal egyszerűbb segítséget kérni, mert ha problémánk van egy programmal, azt terminálból indítva az kiírja a hibát, legalábbis kiindulópontnak tökéletes.

Akkor kezdjük az elején. Ha terminált akarunk megnyitni, azt többféleképpen tehetjük meg. Vagy megnyitjuk a menüt és elkezdjük beírni, hogy terminal, majd az ikonra kattintva megnyitjuk. Egy másik megoldás a Ctrl+Alt+T billentyűk lenyomása (ez nem minden rendszeren alapértelmezett, de Ubuntu és Linux Mint rendszereknél az).

Már van egy terminál ablakunk, amiben nyugodtan dolgozhatunk. Ahogy a címben is látszik, most csak a csomagkezelésről lesz szó. Tegyük fel, kell egy program, ami nincs telepítve a gépünkre, milyen parancsot kell használni. Az Ubuntu és egyéb Debian alapú rendszereknél az aptget parancsot használjuk. Hát kezdjük is, a kiszemelt program a Chromium. A telepítéséhez a következő parancsot kell kiadnunk: sudo apt-get install chromium-browser ilyenkor a rendszer kéri a jelszavunkat, ezt írjuk be, és ne ijedjünk meg, biztonsági okokból nem látszik, amit beírunk, majd enter. Ha ez megvan, a rendszer kiírja, hogy a csomagnak milyen további csomagokra van szüksége, és miket fog telepíteni, ha ezt jónak találjuk, akkor „i” billentyű, majd megint enter és települ a csomag, amit a telepítés után használhatunk is.

Akkor láttunk egy egyszerű példát egy csomag telepítésére, ez volt az apt-get install <csomag-neve>.
Az apt-get remove <csomag-neve> paranccsal törölhetjük az adott csomagot.
Az apt-get autoremove paranccsal azokat a csomagokat tudjuk eltávolítani, amelyek valamelyik programmal együtt kerültek letöltésre, de az a program már nincs meg, és a csomagokra nincs többé szükségünk.
Az apt-get update paranccsal az /etc/apt/sources.list fájlban megadott tárolók csomaglistáit frissíti. Az apt-get upgrade a frissítéseket telepíti a rendszerünkhöz.
Ezeket a parancsokat használjuk leggyakrabban, de vannak még egyéb parancsok is. Az apt-get-hez találtok segítséget, ha beírjátok az apt-get -h vagy az man apt-get parancsot a terminálba. Fontos még megjegyezni, hogy Linux rendszeren, nem telepítgetünk az internetről levadászott csomagokból, csak a tárolókból, és nem veszünk fel külső nem ellenőrzött tárolókat, és akkor nem kell félnünk a vírusoktól és egyéb támadásoktól.


A cikk beküldője és szerzője: TheWanderer, az Ubuntu.hu-ról.
A cikket változatlan formában közöltem le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése