2017. január 21., szombat

Linux elvek - Fájlok és jogosultságok

Ha már használtál Microsoft Windowst, talán tudsz a felhasználói fiókokról. Ebben a cikkben bemutatjuk neked, hogy miért fontosak ezek a fiókok. Ezen információk némelyike segít megérteni a Windows felhasználóknak a felhasználói fiókok fontosságát.

A Windowszal szemben a Linux megköveteli, hogy minden felhasználónak legyen egy fiókja. Ezek a fiókok csoportokba vannak rendezve, hogy segítsék a kezelésük egyszerűsítését. Egy csoport tagjai extra jogokat kaphatnak, ami segít a fájlok hozzáférésében.

Ez a cikk az első a Linux elvek - Felhasználók, jogosultságok és csoportok cikksorozatban az oldalon. A második cikk itt található: Linux elvek - Jogosultságok és csoportok.

Hogyan kezeli a Linux a felhasználókat

A Linuxnál a felhasználóknak két csoportja van. Ezek a kategóriák meghatározzák a felhasználók jogkörét.

Az átlagos felhasználók korlátozott jogkörrel rendelkeznek. Átlagos felhasználóként alapvetően korlátozva vagy a saját magad által létrehozott fájlokkal való munkára. A másik opció egy fiók számára a "root". A root fiók lehetővé teszi számodra, hogy szinte bármit megtegyél a rendszereddel, amit szeretnél, mivel adminisztrálni fogod a rendszert. Szeretném kiemelni, hogy SOHA ne legyél állandóan rootként bejelentkezve, mivel ezzel kárt tehetsz a rendszeredben.

Minden alkalommal, amikor a Linux létrehoz egy fiókot egy felhasználó számára, csinál egy könyvtárat a fióknak. Például amikor létrehozunk egy "paul" nevű felhasználót, a Linux létrehoz egy /home/paul könyvtárat. Ez az, ahol az összes fájlod tárolva lesz.

Jelszavak és fiókbiztonság

A jelszó kulcsfontosságú része a számítógéped védelméhez. Azt javaslom, hogy amikor jelszavakat választasz, ne tedd őket könnyen kitalálhatóvá. Maradj távol a születésnapok jelszóként való használatától, mert ezek könnyen kitalálhatóak. Ne feledd, hogy a Linux jelszavak kisbetű-nagybetű érzékenyek. Ez azt jelenti, hogy a Linux a "Mypass"-t és "mypass"-t külön jelszavakként kezeli. Ha sok időt töltöttél Windowson, akkor ezt lehet, hogy időbe telik megszokni.

Ez a leírás a felhasználók elveinek egyszerűsítése. Amit ténylegesen megtehetsz normál felhasználóként, az nagyban függ attól, hogy a rendszered hogyan van konfigurálva. Például a saját számítógépeden normál felhasználóként lehet, hogy van hozzáférésed más fájlokhoz. Azonban a root felhasználó az egyetlen, aki hozzáadhat új felhasználókat a rendszerhez. Amikor hozzáadsz egy felhasználót a rendszerhez, meg kell adnod a root azonosítódat és jelszavadat. Ahogy látod, sose jó ötlet csak a root felhasználóval rendelkezni.

Remélem, hogy ez megmagyarázza, hogy a Linux felhasználók miért hajlamosak a Windowst és annak felhasználói fiók rendszerét nem kedvelni, ami alapértelmezetten minden felhasználót a roottal tesz egyenértékűvé.

Szerző: Paul Hardy
Eredetileg a Going Linux weboldalon lett közzétéve: http://goinglinux.com/articles/Groups_en.htm

Paul megadja számodra a jogot ezen cikk újbóli közzétételére, de a cím és a tartalom (beleértve ezt a figyelmeztetést) változatlan kell maradjon, de a szerző nevét és kapcsolati információját tartalmaznia kell.

Felhasznált forrás: Linux Concepts - Users and Permissions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése