2017. január 19., csütörtök

Biztonság: A Linux előny

Linux biztonság

A Linux operációs rendszer biztonságosabb és jobban támogatott azoknál az operációs rendszereknél, amik az otthoni számítógépek többségén vannak előretelepítve napjainkban. A Linux mögött sok nagy cég áll, valamint független fejlesztők és felhasználók, sokuk kifejezetten azon dolgozik, hogy biztosítsák és fejlesszék a biztonságot, ami az operációs rendszerbe van beépítve. A Linux disztribúcióddal szállított frissítéskezelő biztonsági frissítéseket biztosít a szoftveres alkalmazásainak és az operációs rendszernek egyaránt. A sebezhetőségeket gyakrabban foltozzák és automatikusan szállításra kerülnek és gyakrabban, mint a két legnépszerűbb operációs rendszernél.


Négy ok, amiért a Linux biztonságosabb:

  1. Amikor egy Linux disztribúciót használsz, a biztonsági frissítések, az illesztőprogram (meghajtóprogram, eszközillesztő vagy más néven driver) frissítések, alkalmazás frissítések, szoftver frissítések és az operációs rendszer fejlesztések mind-mind biztosítva vannak, mind díjmentesen és az összes biztos (megbízható) forrásból elérhető. Szóval nem kell többet az interneten szoftverek után keresgélj. Nincs több olyan kockázat, hogy kártékony szoftver vagy egyéb nem kívánt fertőzés települ a gépedre a rossz weboldalról való letöltés eredményeként. Több ezer szoftver elérhető több száz kategóriában a Linux disztribúciód tárolóiban -- A megbízható forrás csúcsa.
  2. A Linux a biztonságot észben tartva lett tervezve. Azokkal az operációs rendszerekkel ellentétben, ahol a rendszer havonta csak egyszer kap frissítést, a Linux disztribúciók folyamatosan kapnak frissítést. A frissítések magukban foglalnak biztonsági foltozásokat az operációs rendszerhez és minden komponenséhez. Biztonsági frissítések az összes telepített alkalmazáshoz is biztosítva vannak ugyanebben az ütemezésben. Ez biztosítja a legfrissebb védelmet a számítógéped szoftvereinek -- amint elérhetőek!
  3. A Linux képes beszerezni vírusokat és egyéb fertőzéseket, de rendszerint nem szerez. A gyors és időszerű frissítések biztosítják, hogy nagyon kevés, ha egyáltalán bármilyen fenyegetés megmarad a "vadonban". Valójában az elmúlt 10 évben nagyon kevés "publikus" fertőzés fordult elő, ami egyáltalán érinteni tudta a Linuxot és a Linuxos biztonsági frissítések miatt ez a kevés támadás már nem jelent veszélyt senkire, aki egy modern Linux disztribúciót telepít vagy használ manapság. A Linux úgy lett tervezve, hogy megnehezítse a vírusok, rootkitek és egyéb nem kívánatos szoftverek települését és futtatását a tudatos közbeavatkozásod nélkül.
    Ha véletlenül be is kapsz egy vírust, esélyes, hogy Windowsra lett tervezve és semmilyen módon nem tud ártani a Linux rendszerednek.
  4. Másik lényeges biztonsági sajátossága a Linuxnak, hogy felhasználói alapból nem adminisztrátorok. Az adminisztrátorok ("root" felhasználók) bármilyen számítógépes rendszeren rendelkeznek azzal a joggal, hogy bármit megtehetnek, amit akarnak, beleértve a rendszer rongálását is. Például más operációs rendszerek megnézik a fájl nevét (kiterjesztését), hogy eldöntsék, melyik program nyissa meg, aztán rögtön megpróbálják megnyitni. Ez a kialakítás megkönnyíti egy behatoló dolgát, hogy megtámadja a számítógépet. A Linux a fájlt a típusa (milyensége) alapján nyitja meg a fájlt, nem a neve (kiterjesztése) alapján. Szóval ha egy rosszindulatú program el is rejti az azonosságát egy "Üzleti Javaslatok.docx" fájlnév használatával, a Linux programként fogja felismerni a fájlt. A rendszer figyelmeztet, hogy a fájl nem szöveges dokumentum, hanem valójában egy program, ami futni fog, ha engedélyt adsz a folytatásra. Extra biztonságért a Linux megköveteli az adminisztrátor jelszavad megadását, hogy biztosítsd ezt az engedélyt. Minden egyes alkalommal.
Összegzés:
A Windowszal és az OS X-szel ellentétben a Linux nem csak egy vállalat által lett létrehozva és támogatva. Több mint 4000 fejlesztő járult hozzá a Linuxhoz az elmúlt 15 évben.
A Linuxot egyének, a Linux és nyílt forráskódú közösségek, valamint sok cég támogatja. Ezek a cégek beleértve az Intel, Redhat, Linaro, Samsung, IBM, SUSE, Texas Instruments, Google, Canonical, Oracle, AMD és Microsoft. Ezek a vállalatok és mások a Linux operációs rendszert használják a vállalkozásaik üzemeltetéséhez vagy a termékeiken belül. (Google Android telefonok és Chromebookok, Samsung televíziók stb.) Biztosítani szeretnék, hogy a Linux a legjobb védelemmel legyen ellátva a biztonsági sebezhetőségekkel szemben. Ezek közül sok cég biztosít biztonsági javításokat és új biztonsági intézkedéseket a Linuxhoz, ahogy ők ezt a vállalkozásaikban használják. Ezeket a fejlesztéseket a Linux disztribúció kapja vissza és a szoftver fejlődik. Akár egy otthoni felhasználó vagy, akár egy Linux szoftver vagy alkalmazás fejlesztő, vagy egy olyan cég alkalmazottja, ami Linuxot használ, a Linuxhoz biztosított alapos és folyamatos biztonsági fejlesztések a javadra szolgálnak.

A biztonság egy "Linux előny".

Felhasznált forrás:
Security: The Linux Advantage

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése