2017. január 26., csütörtök

Hogyan szerezz SSH parancssoros hozzáférést Windows 7-en a Cygwin használatával


Kényelmesen használod a Linuxot/Unixot és szeretnél SSH hozzáférést a Windows 7-es gépedhez?
A Cygwin biztosítja ezt a funkcionalitást és ismerős munkakörnyezetet ad néhány egyszerű lépéssel.

Feltételezzük, hogy feltelepítetted és beállítottad a Cygwint. Ha nem, akkor nézd meg a Hogyan használj Linuxos parancsokat Windowsban Cygwin-nel című cikkünket a kezdéshez.

Az OpenSSH telepítése

Az OpenSSH az, amit használni fogunk, így ha nincs nálad feltelepítve, keresd meg a Cygwin setup.exe fájlját és futtasd.

Megtarthatod ugyanazokat az alapértelmezéseket, amiket a Cygwin első telepítésénél használtál. A csomag kiválasztó képernyőn keres rá az "open"-re és nézd meg a "Net" fül alatt.


Látni fogsz egy "openssh" nevű csomagot. Kattints a "New" oszlop alá, ahol a "Skip" található, addig, amíg meg nem látsz egy megjelenő X-et a "Bin?" oszlopban. Nézd meg az előző képernyőképet, amennyiben össze vagy zavarodva. Kattints a "Next"-re és fejezd be a telepítőt, ahogy legutóbb is csináltad.

Az OpenSSH konfigurálása a Cygwin-ben

A legtöbb Linux disztróval szemben az OpenSSH nem konfigurálja magát és nem fog csak úgy működni. Végre kell hajtanunk néhány egyszerű lépést. Először kattints jobb egérgombbal a Cygwin parancsikonra, majd kattints a "Futtatás rendszergazdaként" lehetőségre.


Ez biztosítja, hogy mindenhez megfelelő kiváltságokkal rendelkezzünk. Egy üres Cygwin ablakot látsz megjelenni.


Írd be az alábbi parancsot:

ssh-host-config


Látni fogod, hogy a script generál néhány alapértelmezett fájlt és utána rákérdez, hogy szeretnéd-e bekapcsolni az "Privilege Separation"-t. Ez alapvetően be van kapcsolva az OpenSSH szokványos telepítéseinél, szóval ha rákérdez, mond igent.


Majd rá fog kérdezni, hogy speciális előjogokkal elátott fiók létrehozására. Válaszd a "yes"-t és a script folytatódni fog.


Ezt követően rákérdez, hogy szeretnéd-e szolgáltatásként futtatni az sshd-t. Ez lehetővé teszi az SSH hozzáférést attól függetlenül, hogy a Cygwin fut-e jelenleg vagy sem, amit el szeretnénk érni. Írd be a "yes"-t a folytatáshoz.

Ezt követően arra kér, hogy adj meg egy értéket a daemonnak. Írd be az alábbit:

ntsec


Látni fogod, hogy a script némi információt ad a rendszereddel kapcsolatban és arra kér, hogy hozz létre egy előjogokkal felruházott fiókot az alapértelmezett "cyg_server" felhasználónévvel. Az alapértelmezett jól működik, így írj be "no"-t, amikor arra kérdez rá, hogy szeretnél-e egy másik fióknevet használni, bár megváltoztathatod, ha nagyon szeretnéd.


Természetesen jelszót is meg kell adnod ehhez a fiókhoz.


A Cygwin megjeleníti a jelszavadat ellenőrzés céljából, így győződj meg róla, hogy biztonságos helyen vagy. Némi extra információt látsz majd felbukkani és ha minden rendben van, kapsz egy üzenetet arról, hogy sikeresen befejeződött.


Újraindíthatod vagy beírhatod az alábbi parancsot az sshd szolgáltatás indításához:

net start sshd


Most már beírhatod az "exit"-et ezen Cygwin példány bezárásához.

Az SSH felhasználói konfigurálása

Ezt követően létrehozzunk a megfelelő SSH kulcsokat a felhasználói fiókodhoz. Nyisd meg a Cygwin-t a szokásos módon és írd be az alábbi parancsot:

ssh-user-config


A felhasználói fiókodhoz tartozó egyedi kulcsok elkészítésére fog kérni, így használd azt, amire szükséged van. Én "no"-t mondtam az első kérdésre és "yes"-t a másodikra.


Az SSH2 biztonságosabb, így azt javaslom számodra. Egy jelszó beírása után rákérdez, hogy szeretnéd-e használni azt az azonosságot a gépedhez való hozzáféréshez. Írd be a "Yes"-t.


Majd rákérdez SSH2 DSA ID fájl létrehozására, amennyiben jelszómentes hozzáférést szeretnél. Ezt a lépést én visszautasítottam.


Ennyi! Minden konfigurálva van. Ha nagyon gyorsan szeretnéd tesztelni a konfigurációdat, írd be az alábbi parancsot a Cygwin ablakodba:

ssh –v localhost


A -v opció "bőbeszédű"-t jelent és a folyamat minden részletét megadja számodra. Rákérdez, hogy szeretnéd-e folytatni a kapcsolódást, így írj "yes"-t és utána írd be a jelszavadat a készenléti jelnél.
Emlékezz arra, hogy amikor beírod a felhasználónevedet, az kisbetű-nagybetű érzékeny!


Ha minden jól ment, egy rendes bash készenléti jelet fogsz látni.

Kisebb gondok

Ha megakadsz bármelyik konfigurációs lépésnél, bizonyosodj meg róla, hogy a Windows felhasználói fiók, amit jelenleg használsz, rendelkezik rendszergazdai hozzáféréssel. Furcsa hibákat kaphatsz, ha a hoszt konfigurálást sima felhasználóként próbálod meg elindítani, így bizonyosodj meg róla, hogy a Cygwin rendszergazdai jogosultságokkal fut ennél a lépésnél. Ha kilépésnél kapsz egy kérdést a futó munkameneted félbeszakításáról, írd be a "no"-t a bezárásukhoz.

Végül, ha SSH hozzáférést tesztelsz egy másik gépről és kapsz egy hibát, bizonyosodj meg róla, hogy a tűzfal nem blokkolja a hozzáférést a 23-as porthoz (vagy a 23-ashoz, ha SFTP-t használsz).

Ez különösen jól működik, ha szerezed a Windows 7-es gépeden lévő fájlok való SSH/SFTP hozzáférés képességét és szeretnél egy ismerős shellt, amivel ezt megteheted. A Cygwin a Windows meghajtókat a "/cygdrive/meghajtóbetűjel"-hez csatolja fel, abban az esetben, ha tűnődnél rajta. ;-)

Felhasznált forrás: How To Get Command-Line Access to Windows 7 Using Cygwin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése