2019. február 3., vasárnap

A Slax egy remek Linux disztribúció, ami USB-ről működik

A Slax egy hordozható Linux disztribúció, ami USB-ről működik, célja egy moduláris, modern, pehelysúlyú Linux disztribúció létrehozása, amit bárhova ellehet vinni egy USB kulcson. Szintén Debian alapú, ami lehetőséget ad neked, mint felhasználónak rengeteg Debian biztosította csomaghoz való hozzáféréshez az apt parancs használatával.

A Slax 9.6 körülbelül két évvel ezelőtt (2017 novemberében) került kiadásra. A jelenlegi legfrissebb verzió (9.6.6) 24 nappal ezelőtt, 2019.01.02-én jelent meg.
A lentebbi teszt írásakor (2018.12.17-én) a 9.6-os verzió volt a legfrissebb, szóval letöltöttük a 9.6-os verziót és kipróbáltuk, a tapasztalataink eddig nagyszerűek vele, lásd az ismertetőt lejjebb a Slax részletesebb bejárásáért.

Slax Linux ismertető

A Slax 9.6 csak 260 MB méretben, ezzel az egyik legkisebb Linux disztribúció. Egy gyors internetkapcsolaton való letöltése nem kellene, hogy 10 percnél többet vegyen igénybe.

Azonban a Slax egy kicsit különleges abból a szempontból, hogy nem szükséges (és nem is kellene) USB kulcsokra égetni hagyományos programokkal és metódusokkal, de inkább formázd az USB kulcsodat Ext4 fájlrendszerre, és utána csak bontsd ki az ISO fájl tartalmát az USB kulcsra. Végül futtatnod kellene egy bootinst.bat nevű script-et, ami a /<usb_name>/slax/boot/ mappában található, hogy a bootloader-t megfelelően beállítsd.

Azért említjük meg ezt az információt, mert beletelt némi időbe, mire kitaláltuk, hogy a Slax miért bootol egy hagyományos ISO égető használatával való/történő égetés után, úgy tűnik, hogy különleges bánásmódot igényel!

Mindenesetre a Slax az USB-ről való bootolás után három különböző módot kínál számodra:


1. Persistent Mode (Perzisztens, megmaradó/fennálló/állandó mód): Minden változtatást és fájlt megtart, amiket minden alkalommal elmentettél. Még akkor is, ha kihúzod/bedugod az USB-t újra és újra, mindig meg fogod találni a módosításokat és a telepített szoftvereket, amiket oda telepítettél, pont úgy, ahogy otthagytad őket.
2. Fresh Mode (Friss mód): Egy új kezdet indítása és a korábban elvégzett módosítások törlése.
3. Copy to RAM Mod (Másolás a RAM-ba mód): Az előző két móddal ellentétben, amik USB-ről indítják a rendszert, és azon is dolgoznak rajta, ez a mód az egész Slax rendszert a RAM-ba másolja; Gyorsabbá és simábbá teszi a vele való munkát. Azonban nem fogod tudni elmenteni a változtatásokat ezzel a móddal (és nem is fogod megtalálni a Persistent Mode-ban elvégzett változtatásokat).

Mi a Persistent Mode-dal mentünk tovább, ami az alapértelmezett, és elértük a grafikus asztalt:

 Slax 9.6 Alapértelmezett Asztal

A Slax Linux 9.6 a Fluxbox ablakkezelővel érkezik alapértelmezetten. Ez azért van, hogy olyan gyorssá tegyék a rendszert, amennyire lehetséges, szintén, hogy olyan kicsivé tegyék az ISO fájlt, amennyire lehetséges. Az egyik jó dolog az az, hogy a Slax a Wicd hálózatkezelővel érkezik alapértelmezetten, és szintén szállít vezeték nélküli kártya meghajtóprogramokat. Az alapjául szolgáló Debian 9-cel ellentétben az internetkapcsolat a Slax 9.6-ban könnyen működhet másodpercet alatt:

Wicd a Slax 9.6-ban

A Slax szintén a Chromium webböngészővel érkezik alapértelmezetten is. Ez egy furcsa választás, mert a Firefox jobban tudott volna teljesíteni kisebb és régebbi hardveren, mint a Chromium, és szintén kevesebb RAM-ot fogyasztana a tapasztalatunk alapján. Mégis, a disztribúció alkalmas mindenre, amire szükséged lehet: Webböngészés és egyéb dolgok elvégzése a terminál emulátor használatával:

A Chromium böngésző a Slax 9.6-on

Az egyik dolog, amit nem kedvelünk az az, hogy a disztribúció az XTerm terminál-lal jön. Az XTerm-et nehéz kezelni, és nem könnyen támogatja a másolást és beillesztést, ahogyan a GNOME terminál például. Jobb lett volna, ha egy másik terminál emulátor lett volna telepítve alapból:
 

Az Apt fut az XTerm-en belül

Észrevettük, hogy a disztribúció lassú, ha USB-ről indítod, mintha inkább a RAM-ból használva. Ez várható volt, mivel egy USB 2.0-ás kulcsról használtuk, de ha sok feladatot szeretnél elvégezni gyorsan, akkor biztosan a "Copy to RAM" ("Másolás a RAM-ba") módot választva kellene bootolnod. Sokkal gyorsabb volt RAM-ból indítva. Csak legyél biztos benne, hogy elegendő RAM-od van a PC-dben, egyébként problémákkal szembesülhetsz, amikor kifutsz a memóriából.

Nem kedveltük az alapértelmezett Fluxbox ablakkezelőt, szóval megpróbáltuk telepíteni az LXDE-t. Szimplán alkalmaztuk az alábbi parancsot, hogy telepítsük az LXDE-t az összes komponensével együtt a Slax-on:

apt install lxde

Aztán, hogy futtassuk az LXDE-t, ezt alkalmaztuk:

./etc/X11/Xsession

És lett egy működő LXDE asztalunk:

LXDE asztal a Slax-on
 
Az egyik szép dolog a Slax-szal kapcsolatban az az, hogy a változtatások, amiket elvégzel, könnyen hozzáférhetőek később bárhonnan máshonnan;
Ha a merevlemezed eredeti rendszerébe bootolsz, és rámész az USB kulcsra, láthatnál minden mentett fájlt és módosítást, amit elvégeztél a rendszeren a /slax/changes mappán belül:

Slax Változtatások Mappa

A Slax 9.6 bootolása USB kulcsról körülbelül 12 másodpercet vesz igénybe:

root@slax:~# systemd-analyze
Startup finished in 6.972s (kernel) + 5.684s (userspace) = 12.657s

A RAM fogyasztás 250 MB körül van (üres asztal):

     total  used free shared buff/cache available
Mem: 3389  245  2380  95   762    2823
Swap: 511   0   511

A Slax 9.6 a Linux kernel 4.9-cel érkezik. láthatod az alapértelmezetten telepített Slax csomagok teljes listáját.

A Slax a különleges dizájnjában és hordozhatóságában lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy legyen egy teljes Linux disztribúció a zsebükben, ami szintén testre szabható minden lehetséges módon. Birtokolhatod a saját rendszeredet minden speciális fájloddal, jelszavaiddal, képeiddel, programjaiddal és minden mással, amire bármikor szükséged lehet. Szintén lehetséges létrehoznod egy új ISO képfájlt az összes módosításoddal és fájloddal; Szóval több USB kulcsod lehet, egy az egyetemhez, egy a tanulóknak, egy a munkához.. És így tovább.

Összegzés

A Slax egy nagyon kézenfekvő és testre szabható Linux disztribúció, ami közvetlenül USB-ről fut. Az erőfeszítés, amit beleraktak, hogy hordozhatóvá és modulárissá tegyék, egyértelműen hatalmas. Amíg néhány alapértelmezett szoftver lehet, hogy nem olyan, amivel sokan egyetértenének, nagyon könnyű bárminek a telepítése/törlése, amire a Slax-ból az igényeidnek megfelelően szükséged lehet.

Letöltheted a Slax-ot a fő weboldalukról, csak válaszd ki az architektúrát, amit szeretnél.

Sajnos amíg a Slax betölt egy mélyedést egy valódi piacon, csak 8 ember támogatja a Patreon-jukon:


Ha hasznosnak találod a Slax-ot, és szeretnéd, hogy továbbra is létezzen, akkor gondold meg a fejlesztő pénzzel való támogatását.

Mit gondolsz a Slax-ról? Megfontolnád a használatát a jövőben? Oszd meg a gondolataidat a kommentekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése