2017. január 24., kedd

A kezdők útmutatója a Nano-hoz, a Linux parancssoros szövegszerkesztőjéhez


Új vagy a Linux parancssorban? Összezavar sok más fejlett szövegszerkesztő? Ezzel a Nano útmutatóval segítünk, egy egyszerű szövegszerkesztő, ami nagyon kezdő-barát.

Amikor hozzászoknak a parancssorhoz, a kezdők gyakran félretesznek egyéb, sokkal fejlettebb szövegszerkesztőket, például a vim és az emacs. Noha kiváló programok, van egy kis tanulási szükségletük. Használj Nano-t, egy könnyen kezelhető szövegszerkesztőt, ami bizonyságot tett sokoldalúságáról és egyszerűségéről. A nano alaptól telepítve van Ubuntu alatt és sok más disztribúción is és jól működik a sudo párosítással, amiért nagyon szeretjük.

A Nano futtatása

Két módon futtathatod a nano-t. Hogy üres pufferrel nyisd meg a nano-t, csak írd be a "nano"-t a parancssorba.

Használhatod az alábbi szintaxist is:

nano /path/to/filename

A nano követi az elérhetési útvonalat és megnyitja a fájlt, ha létezik. Ha nem létezik, akkor indít egy új puffert azzal a fájlnevvél abban a könyvtárban.

Nézzük meg az alapértelmezett nano képernyőt.

A telején láthatod a program nevét és verziószámát, a fájl nevét, amit szerkesztesz és azt, hogy vajon lett-e módosítva az utolsó mentés óta. Ha van egy új fájlod, ami még nem lett mentve, "új puffer"-t fogsz látni. Aztán láthatod a dokumentumod tartalmát, egy szövegtörzset. Az alulról a harmadik sor egy "rendszerüzenet" sor, ami a program egy funkció végrehajtásával kapcsolatos információt jelenít meg. Itt azt láthatod, hogy "Új fájl". Végül az utolsó két alsó sor az, ami nagyon felhasználóbaráttá teszi a programot, a billentyűkombinációs sorok.

Ez egy WYSIWYG szerkesztő; "amit látsz, azt kapod". Amit ide begépelsz közvetlenül megy a szövegkimenetre, kivéve ha módosítod egy kulccsal, mint például Control vagy Meta. Ez nagyon egyszerű, így gépelj be némi szöveget vagy másolj valamit és illeszd be a terminálba, hogy legyen mivel dolgoznunk.


Billentyűkombinációk

A program funkciókra billentyűzetkombinációkkal hivatkozunk a nano-ban, mint például mentés, kilépés, igazítás, stb. A leggyakrabban használtak listázva vannak a képernyő alján, de sokkal több van, mint ami ott látható. Vedd tudomásul, hogy a nano nem használja a Shift billentyűt a billentyűkombinációk során. Minden billentyűkombináció kisbetűs és változatlan számos billentyű, így a Ctrl+G NEM Ctrl+Shift+G.

Nyomd le a Ctrl+G-t a sugó dokumentáció megjelenítéséhez és görgess le, hogy lásd a használható billentyűkombinációk listáját.

     
Ha befejezted a lista nézését, nyomd meg a Ctrl+X gombokat a sugó bezárásához.

Mondjuk, hogy egy új fájlon dolgozol vagy "puffer" és el szeretnéd menteni. Ezt "kiírás"-nak hívjuk és a Ctrl+O lenyomásával lehet végrehajtani. Rákérdez a használni kívánt fájlnévre és a lenti billentyűkombinációk az adott feladatnak megfelelően változnak, hogy be tudd fejezni az adott feladatot.


Ha más fájl tartalmát szeretnéd beilleszteni a jelenlegi pufferedbe, nyomd le a Ctrl+R-t.

Megszakíthatod az előző parancs mindegyikét a Ctrl+C lenyomásával.

Megnyomhatod az Escape billentyűt kétszer a Control gomb lenyomása helyett, ha az gondot okoz.
Van néhány olyan parancs is, ami a Meta billentyű használatát igényli. A legtöbb billentyűzetkiosztáson a Meta egyenlő az Alt gombbal.

Ha ki akarsz lépni a nano-ból, csak nyomd le a Ctrl+X-et. A nano udvariasan rákérdez, hogy szeretnéd-e menteni a puffered és ezt a műveletet is megszakíthatod.


Navigálás

Most hogy beletanultunk a billentyűkombinációkba, menjünk körbe egy szöveges fájlon nagyon gyorsan. Természetesen mindig használhatod a Home, End, Page Up, Page Down és a nyílbillentyűket a mozgáshoz, de ez újjaid betűkről való elmozdítását igényli, amit mi mind nagyon szeretünk.

A kurzor előre vagy hátra történő mozgatásához használd a Ctrl+F és Ctrl+B billentyűkombinációkat. Hogy egy sorral feljebb vagy lejjebb menj, nyomd le a Ctrl+P és Ctrl+N gombokat. Más szavakkal használhatod azokat a gombokat a jobbra, balra, le és fel nyílak helyett. Hiányzik a Home és az End billentyű? Használhatod a Ctrl+A és Ctrl+E gombokat. Lapokat szeretnél váltani? Ctrl+V lefelé vált egy oldalt és a Ctrl+Y felfelé mozgat egy oldalt. 

De várj, még több van! Hogy előre és hátra lépj egy szót, nyomd le a Ctrl+Space-t és a Meta+Space-t (emlékezz, ez Alt+Space). Valamint ha nagyon sietsz, megnyomhatod a Ctrl+_ gombokat és írd be a sor számát, egy vesszőt és az oszlop számát, hogy egyenesen odaugorj.

Ha szeretnéd megtudni, hogy éppen hol van a kurzorod, egyfajta nano-GPS-ként, nyomd le a Ctrl+C-t.


Másolás, kivágás és beillesztés

Ha szöveget szeretnénk másolni egy grafikus környezetben, kijelöljük a kurzorral. Hasonlóan a nano-ban "megjelöljük" a Ctrl+^ paranccsal. Simán odamozgatod a kurzort, ahol a megjelölést kezdeni szeretnéd és utána megnyomod a Ctrl+^ gombot a "beállításhoz". Ez mindent megjelöl a kezdési ponttól és a kurzort NEM beleértve.


Figyeld meg, hogy a kurzor egy üres helyen áll és a másolás/kivágás nem fogja tartalmazni ezt a helyet. A "beállítási" ponttól visszafelé is megjelölhetsz. Légy óvatos, mert szerkeszteni is tudsz jelölés közben. Ha elrontottál valamit, csak nyomd meg újra a Ctrl+^-t a jelölő eltávolításához és újrakezdheted.

A megjelölt szöveg másolásához nyomd meg a Meta+^-t. Ha ehelyett ki szeretnéd vágni a szöveget, nyomd le a Ctrl+K-t.

Hogy beilleszd a szöveget, mozgasd a kurzort egy megfelelő helyre és nyomd le a Ctrl+U-t.


Ha egy teljes sornyi szöveget szeretnél eltávolítani, simán nyomd le a Ctrl+K-t bármi megjelölése nélkül. Ez néha jól jön konfigurációs fájlok szerkesztésénél.

Némi extra billentyűkombináció

Tudod, hogy a jegyzettömbben hogyan kell hosszú sorokat tördelni, hogy úgy nézzenek ki, mint a bekezdések? Használhatod ezt a jellegzetességet a nano-ban a Meta+L billentyűkombinációval. Mivel a sortörés alapból be van kapcsolva, ez az ellenkező irányban jön jól; például konfigurációs fájlt írsz és ki szeretnéd kapcsolni a sortörést.


Láthatod, hogy a sor, ahol a kurzor van, "$" jellel kezdődik és végződik. Ez azt jelzi, hogy több szöveg van a képernyőn megjelenített rész előtt és után is egyaránt.

Ha keresni szeretnél egy karaktersorozatra, nyomd le a Ctrl+W-t és írd be keresési kifejezést. Ez a keresés megszakítható végrehajtás közben a Ctrl+C-vel anélkül, hogy tönkretenné a pufferedet.

Az előző keresési kifejezés megmarad szögletes zárójelben és üresen hagyva a sort és megnyomva az Enter-t megismétli az utolsó keresést.

Miután valóban kényelmesen tudod használni a programot, kikapcsolhatod az alul lévő segítőkész részt a Meta+X megnyomásával, hogy több képernyő helyet kapj a szerkesztéshez!


Némi történelem

A nano hasonló megjelenésre lett tervezve, mint egy másik Pico nevű program. A Pico az alapértelmezett szövegszerkesztője volt a Pine-nak, egy e-mail program még azokból az időkből, amikor még nem GPL-barát lincenccel volt szállítva. Ez azt jelenti, hogy az újrakiadás némileg homályos volt és így született a TIP projekt. A "TIP nem Pico" hozzáadott némi olyan funkcionalitást, ami a Pico-ból hiányzott és szabad megosztással volt licencelve és idővel a nano-vá vált, amit szeretünk használni ma. Bővebb információkért lásd a Nano projekt történelem részlegét a gyakran ismételt kérdéseiknék.

A nano ereje az egyszerű használhatóságában rejlik. A billentyűkombinációk épp úgy működnek, mint egy grafikus szövegszerkesztőnél, például Word és Open Office, így egy kis tanulás kérdése, hogy melyikkel csinálja. Minden azon kívül csak sima szövegszerkesztés. Legközelebb, ha valami anyagot kell szerkesztened a parancssorban, reméljük, hogy kényelmesebb lesz a használata így, hogy most már jártas vagy a nano-ban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése