2017. január 26., csütörtök

Hogyan használj Linuxos parancsokat Windowsban Cygwin-nel


A Windowsos parancssoros eszközök sokat fejlődtek a PoweShell-lel, de a Linux sokkal jobban használható terminállal rendelkezett évek óta. Itt van, hogy hogyan hozhatod ki a legtöbbet a két világból a Cygwin-nel, egy Windows PC-kre szánt 'nix stílusú terminállal.

Mai szemléltetésünkben elmagyarázzuk, hogyan bírd működésre a Cygwin-t. de várd ki a további cikkeinket, ahol elmagyarázzuk, hogyan használhatod mindenféle különböző dolgokra.

A Cygwin telepítése

A Cygwin egy normál Setup.exe-vel jön, de van pár lépés, amire figyelned kell, így végigvezetünk a telepítésen.


Hogy a telepítés kevés helyet foglaljon, mialatt sávszélességet spórolsz magadnak és a Cygwin-nek, az alapértelmezett telepítő csak azokat a fájlokat tölti le az internetről, amelyekre szükséged van.


Az alapértelmezett telepítési útvonal a C:\Cygwin, de ha nem szereted, hogy programok települnek a C:\ meghajtód gyökérkönyvtárába, megváltoztathatod az útvonalat vagy létrehozhatsz szimbolikus linket a C:\Cygwin-ről a program files-ba.


Kattints a tovább gombra, amíg a letöltési tükör kiválasztásához érsz. Sajnos a telepítő nem mondja, hogy hol találhatóak a tükrök, így a legtöbb esetben a legjobb, ha kitalálod, hogy melyik tükör működik a legjobban.


Miután kiválasztottál egy tükröt, a telepítő letölt számodra egy listát az elérhető csomagokról. Itt válnak a dolgok egy kicsit félelmetesebbé.

Több száz csomag lesz elérhető több kategóriával elválasztva. Ha nem tudod, hogy mi az a csomag, úgy hagyhatod az alapértelmezett kiválasztást és további csomagot telepíthetsz később a telepítő újbóli futtatásával.


Ha tudod, hogy milyen csomagra van szükséged, rákereshetsz és az eredmények automatikusan szűrve lesznek.

Miután megnyomod a tovább gombot, beletelik majd egy kis időbe a kiválasztott eszközök letöltése és utána befejezheted a telepítést.

A Cygwin elérhetési útjának hozzáadása a Windows környezeti változójához

A telepítés után lesz egy Cygwin ikon a Windows asztalodon, amit elindítva megnyithatod a Cygwin terminált.

Ez a terminál a C:\Cygwin\home\<felhasználó> mappában indít, de ez nem különösebben használható, mert valószínűleg nincs semmilyen itt tárolt fájlod. Használhatod az összes alapvető Linux parancsot, de ha vissza akarsz térni a C: meghajtóra, át kell váltanod a könyvtárat a /cygdrive/c-re.

Hogy működjön a Cygwin a normál Windows parancssorodban, hozzá kell adnod a Cygwint a Windows környezeti változóihoz.

Kezdd a rendszerbeállítások megnyitásával vagy akár a Win+Pause+Break gombok megnyomásával vagy jobb kattintás a számítógépre és a tulajdonságok kiválasztásával.

A bal oszlopban válaszd ki a fejlett/speciális rendszerbeállításokat, hogy megnyisd az áltaunk keresett rendszerbeállításokat.


A fejlett/speciális fülön válaszd ki a környezeti változókat alul.


Majd a rendszerváltozóknál keresd meg a Path változót és kattints a szerkesztés gombra.


A változó érték opció végén add hozzá a Cygwin bin helyét ilyen módon.

;C:\Cygwin/bin

Megjegyzés: Győződj meg róla, hogy hozzáadod a pontosvesszőt, hogy elválaszd más változóktól.


Kattints az OK-ra, hogy bezárd az ablakot és utána nyisd meg a parancssort, hogy kipróbálj néhány Linux parancsot. Azt is megfigyelheted, hogy a /cygdrive/c automatikusan hozzá lett adva az elérhetési úthoz.


Sokkal több minden van, amit a telepített Cygwin-nel megtehetsz és mutatunk majd még több hasznos hasznos eszközt a jövőbeni cikkekben.

Cygwin főoldal

Felhasznált forrás: How to Use Linux Commands in Windows with Cygwin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése