2017. január 28., szombat

Hogyan telepítsd és használd a 7-Zip fájl archiválót Ubuntu Linuxon

Ha Microsoft Windows felhasználó vagy és munkáddal jár a nagy fájlok küldése/fogadása a hálózaton, akkor nagy esély van arra, hogy legalább hallottál (ha nem használtad) a 7-Zip eszközt. Ha valaki nem ismerné, a 7-Zip egy díjnyertes, nyílt forráskódú fájl archiváló, ami "magas tömörítési aránnyal" rendelkezik.

A 7z-től eltekintve, az eszköz számos egyéb formátumot támogat. Például használhatod az alábbi fájltípusok csomagolására és kitömörítésére: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP és WIM. Azonban ez még nem minden, mivel a 7-Zip eszköz használható számos más fájltípus kicsomagolására, beleértve az AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VMDK, WIM, XAR, és Z.

"A tömörítési arány az új 7z formátumnál 30-50%-kal jobb a ZIP formátum arányánál." - Állítja az eszköz hivatalos dokumentációja. Az alábbiak a 7-Zip néhány egyéb jellegzetességei, amiket a hivatalos weboldala sorol:
  • A ZIP és GZIP formátumokhoz a 7-Zip olyan tömörítési arányt biztosít, ami 2-10%-kal jobb a PKZip és WinZip által biztosítottnál
  • Erős AES-256 titkosítás 7z és ZIP formátumokon
  • Önkitömörítő képesség a 7z formátumhoz
  • Integráció a Windows Shell-lel
  • Erőteljes fájlkezelő
  • Erőteljes parancssoros verzió
  • Bővítmény a FAR Manager-hez
  • Fordítás 87 nyelvre
Amennyiben azon tűnődnél, hogy milyen díjakat nyert a 7-Zip, az eszköz Wikipédia oldaláról: 2007-ben a SourceForge.net megadta a közösségileg megválasztott díjakat a "Technikai design"-ra és a "Legjobb Projekt"-re. 2013-ban a 7-Zip megkapta a Tom's Hardware Elite díját a sebességbeli és tömörítési aránybeli fölényének köszönhetően.

Elég indok arra, hogy megtanuld használni, ugye? De elérhető Linuxon? Nos, van egy portja a parancssoros verziójának Linuxra/Unixra és p7zip-nek hívják.

Ebben a cikkben kifejtjük, hogy hogyan telepítsd a p7zip-et Linux alatt. Kérlek vedd figyelembe, hogy minden ebben az útmutatóban említett instrukció és parancs Ubuntu 16.04 LTS-en lett tesztelve.

A 7-Zip letöltése és telepítése

Könnyen letöltheted és telepítheted a p7zip eszközt Ubuntu alatt az alábbi parancsokkal:

sudo apt-get install p7zip-full
sudo apt-get install p7zip-rar

A 7-Zip használata

A p7zip telepít egy 7z nevű parancssoros segédprogramot. Az alábbi a szintaxisa:

7z [adeltux] [-] [KAPCSOLÓ] <ARCHIVUM_NEVE> <PARAMÉTEREK>...

Ha egy kissé összetettnek tűnik, ne aggódj, mert kis lépésekben magyarázzuk el a 7z használatát.

Hogy elkezdjük, értsük meg, hogy hogyan kell létrehozni .7z archívumot ezzel a paranccsal. Ehhez feltételezzük, hogy van egy files nevű könyvtár, ami négy fájlt tartalmaz:


Most az a feladat, hogy becsomagoljuk mind a 4 fájlt egy .7z fájlba, mondjuk files.7z. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, lépjünk be a files könyvtárba a parancssorban és hajtsuk végre az alábbi parancsot:

$ 7z a files.7z *

Az alábbi képernyőkép mutatja a parancsot művelet közben:


Miután a fenti parancs sikeresen lefutott, egy files.7z nevű fájl létrehozásra kerül az aktuális munkakönyvtárban.


Most feltételezzük, hogy véletlenül/szándékosan törlöd a files könyvtárban jelenlévő négy fájlt:


És szeretnéd visszaszerezni azáltal, hogy kitömöríted az éppen létrehozott .7z archívumot. Ezt az "e" parancssori opcióval lehet megtenni az alábbi módon:

7z e files.7z
Ennyi az alapja a 7z eszközzel való archiválásnak és kicsomagolásnak. Most feltételezzük, hogy az igény egy .zip fájl létrehozása. Ez könnyen megtehető az alábbi parancs használatával:

7z a [zipfájl-neve] [zippelni-kívánt-fájlok]

Például:


A 7-Zip eszköz azt is lehetővé teszi, hogy könnyedén frissíts egy archív fájlt a létrehozása után. Például feltételezzük, hogy létrehoztál egy archívumot és utána észrevetted, hogy egy kissé több dolgot kéne hozzáadni. aztán ahelyett, hogy kitörölnéd a régi archívumot és újat csinálnál, csak simán frissítheted az új dologgal, amit hozzá szeretnél adni.

Például feltételezzük, hogy a files könyvtár tartalmaz összesen 5 szöveges fájlt és hozzá szeretném adni a file5-öt is a files.7z archívumhoz. Akkor ezt a 7z parancs "u" opciójával tudom megtenni. Itt van a parancs működés közben:


Egy módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a frissített archívum most már tartalmazza mind az öt fájlt, hogy manuálisan ellenőrizzük azáltal, hogy duplán kattintunk rá. De ha ezt a parancssorral szeretnéd megtenni, akkor használd a 7z parancs által biztosított "l" opciót.Így ahogy láthatod a fenti képernyőképen, a 7z parancs megerősítette, hogy a files.7z archívum frissítve lett az új szöveges fájllal.

Továbbmenve, ha szeretnél valamit törölni egy 7z által létrehozott archívumból, azt is megteheted. Ebben az esetben a használni kívánt parancssori opció a "d". A teljes szintaxisa a parancsnak azonban ugyanaz marad.

7z d [archívum-neve] [törölni-kívánt-fájlok]

Tartsd észben, hogy hozzá kell adnod az "-r" kapcsolót a fenti parancshoz abban az esetben, ha a kérdéses fájl egy olyan alkönyvtárban található, ami archiválásra került, habár valami okból a hivatalos 7z dokumentáció lebeszéli a felhasználókat ennek a kapcsolónak a használatáról (Számos alkalommal teszteltem és nekem az elvárt módon működött).

Az alábbiak olyan fontos információk, amiket a 7z segédprogram alkotói szeretnének, hogy észben tarts:

NE HASZNÁLD a 7-Zip formátumot biztonsági mentés céllal Linuxon/Unixon, mert: - A 7-Zip nem tárolja a fájl tulajdonosát/csoportját. Linuxon/Unixon, hogy bizonsági mentést csinálj könyvtárakról, a tar-t kell használnod: - Hogy biztonsági mentést csinálj egy könyvtárról: tar cf - könyvtár | 7za a -si könyvtár.tar.7z - Hogy visszaállítsd a biztonsági mentést: 7za x -so könyvtár.tar.7z | tar xf - Ha szeretnél fájlokat és könyvtárakat (nem a fájltulajdonost) küldeni más Unix/MacOS/Windows felhasználóknak, használhatod a 7-Zip formátumot. Példa: 7za a könyvtár.7z könyvtár Ne használd az "-r"-t, mert ez a jelölő nem azt csinálja, amit gondolsz. Ne használj könyvtár/*-ot a ".*" fájlok miatt (példa: "könyvtár/*" nem megfelelő a "könyvtár/.profile"-hoz)

Bővebb információért a 7z-vel kapcsolatban látogasd meg a parancs
főoldalát.

Konklúzió

Ahogy ezen az útmutatón keresztül megfigyelhetted, a 7-Zip egy igazán használható archiváló eszköz. A Linuxos megtestesülése - a p7zip - nem csak könnyen telepíthető, de meglehetősen könnyen használható is. Sok dokumentáció érhető el a főoldal formájában, az eszköz hivatalos weboldalának GYIK és támogatási oldalán, valamint a Sourceforge listázásában. Ha lenyűgözött a 7-Zip, tegyél vele egy próbát.

Felhasznált forrás: How to install and use 7zip archiver on Ubuntu Linux

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése