2017. január 30., hétfő

Az AMD Linuxos játék és VR oldalon erősít

Forrás: AMD

A Windows vitathatlan választás játékhoz és VR-hoz, de a Linux gyorsan felzárkózik, ahogy a grafikus cégek felhajtják a driver és hardvertámogatást a rendszerhez.

Az AMD több odafigyelést mutat a Linux iránt, mint eddig valaha. A cég csütörtökön bejelentett néhány hardver és driver frissítést, ami erősíteni fogja a Linuxos játékot és VR-t.

A legnagyobb hír az AMD FreeSync támogatása Linux PC-ken. A FreeSync fejlesztheti a játékok előadásmódját és a nagyfelbontású videót azáltal, hogy lehetővé teszi a GPU-knak a megjelenítőkkel való közvetlen kommunikációt. csökkentve a kép szakadozását és a lag idejét. A képek kirajzolásra kerülnek a képernyőn, mialatt renderelődnek a GPU-ban.

Ez az első alkalom, hogy az AMD FreeSync támogatást hoz Linuxra. Korábban csak Windows PC-ken volt elérhető.

Továbbá az AMD könnyebbé teszi VR tartalom létrehozását Linuxon. A cég bejelentette a Radeon Pro Software Linux drivert, ami lehetővé teszi a Polaris architektúrán alapuló erőteljes Radeon Pro GPU-k használatát VR tartalom létrehozásához. A szoftver használható CAD/CAM-hoz, gépészeti és orvosi alkalmazásokhoz is.

A szoftver driver működik Ubuntuval, CentOS-sal és Red Hat Enterprise Linuxszal. Támogatja a kereszt-platform Vulkan API-t is, amit rendszerint játékok és grafikával kapcsolatos programok fejlesztésére használnak.

A GPU-k nagyobb fontosságot kapnak a nagyteljesítményű számításoknál, egy olyan piacnál, ahová az AMD probálja magát újra beleásni. A Linux az uralkodó rendszer a szuperszámítógépek között, a világ leggyorsabb 500 szuperszámítógépének a többsége használja a rendszert.

De asztali számítógépeken és munkaállomásokon a Windows még mindig uralkodik. Az inkrementális fejlesztések az AMD-től meg fogják erősíteni a Linuxot multimédia platformként, egy nagy lehetőség évekkel ezelőttről, amikor még a rendszer és a magas minőségű játék nem jártak kéz a kézben. De a SteamOS és a Vulkan API felbukkanásával a Linux egy életképes gaming platformmá változik.

Az AMD több elkötelezettséget mutat a Linux iránt az Nvidia-nál a nyílt forráskódú driverekkel és a szélesebb körű programozói eszközökkel, mint például a GPUOpen és a ROCm. Történetesen az Nvidia grafikus driverek nem jártak jól a Linuxszal. habár a cég lassan változtat a nyílt forráskódú driverekkel kapcsolatos hozzáállásán. A múlt hónapban a System76 elkezdte árusítani az Oryx Pro laptopot Ubuntu operációs rendszerrel és Nvidia GeForce GTX 1070 GPU-val.

Felhasznált forrás: AMD strenghtens gaming and VR on Linux with graphics improvements

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése