2017. február 7., kedd

Hogyan védj le jelszóval egy mappát Linuxon


A legutóbbi bejegyzésben megnéztük, hogy hogyan kell jelszóval védett Zip fájlt létrehozni Linuxon. A mai bejegyzésben megnézzük, hogy hogyan lehet jelszóval levédeni egy mappát Ubuntu Linuxon.

Lehet, hogy olyan szituációban vagy, hogy gyakran osztod meg a számítógépedet másokkal, de van némi privát fájlod, amiket nem szeretnéd, hogy mások lássanak.

Nyilvánvalóan elrejtheted a fájlt, ahol mások nem találják meg. De ez nem teljesen hülyebiztos, mert a fájlok megjelennek a keresési találatokban.

Emlékszem arra, mikor még kollégiumban voltam, népszerű módjai a "speciális fájlok" rejtésének a C meghajtó alá vagy egy mélyen elrejtett könyvtárstruktúra alá helyezése. Volt néhány alkalmazás is, ami lezárta a mappákat jelszóval. Mint a galéria lezáró alkalmazások okostelefonokon, ezek az alkalmazások nagyon elterjedtek privát képek elrejtésére stb.

Nem használtam ilyen mappa lezáró alkalmazásokat Linuxon évekig. Többnyire azért, mert a laptopomat csak én használtam és azért, mert nincsenek elrejteni kívánt fájljaim.

Ez esetben miért beszélgetünk mappa zárolásról Linuxon ma? Azért, mert kaptam egy kérést egy olvasotól, hogy írjak egy útmutatót a titkosított könyvtárakról Ubuntun. Ha ez olyasvalami, ami érdekel, lássuk, hogy hogyan kell lezárni egy mappát Linuxon.

JELSZÓVAL VÉDETT MAPPÁK LINUXON

Ubuntut használok ebben az útmutatóban, de te használhatsz bármilyen Ubuntu-alapú disztribúciót, például Linux Mint, Elementary OS stb. Valójában ezeknekn a lépéseknek alkalmazhatóknak kellene lenniük más disztribúciókon is, például Fedora, Arch Linux stb, de a parancsok az eszköz telepítéséhez nem lesznek ugyanazok.

FÁJLOK LEZÁRÁSA CRYPKEEPERREL

A Cryptkeeper egy grafikus eszköz, ami EncFS-t használ a háttérben. Ez egy népszerű alkalmazás és a szoftver tárolók többségében alapból elérhető.

Ubuntuhoz és más Ubuntu-alapú disztribúciókhoz használd a lenti parancsokat a Cryptkeeper telepítéséhez.

sudo apt-get install cryptkeeper

Fedora-alapú Linux disztribúciókhoz használd a lenti parancsot.

sudo yum install cryptkeeper

Amint feltelepítődött, javaslok egy újraindítást a meglepetések elkerülése érdekében. Azonnal is elindíthatod a programot.


Cryptkeeper Ubuntu Unity alatt

Amikor elindítod a Cryptkeepert, nem látod azonnal a felületet. A felső panelre kell nézz (vagy az alsó panelre, az asztali környezettől függően). A Cryptkeeper inkább egy jelző kisalkalmazás, mintsem egy önálló asztali alkalmazás.

Kattints az Új titkosított mappára, hogy létrehozz egy új titkos mappát.
Kattints az új titkosított mappára

Nevezd el a mappát és válaszd ki a helyét. És utána kattints a Következőre.
Nevezd el a mappát és válaszd ki a helyét

Meg kell adnod egy jelszót a titkosított könyvtárhoz. Utána kattints a Következőre.
Adj meg egy jelszót

Voálá! A jelszóval védett mappád használatra kész.

Jelszóval védett mappa sikeresen létrehozva

Hogy hozzáférj a zárt mappához, ki kell választanod a Cryptkeeper jelző kisalmazásból.
Hozzáférés a titkosított mappához

Természetesen rákérdez a jelszóra:Add meg a jelszót
Amint megteszed, a titkosított mappád hozzáférhetővé válik számodra. Különválasztott felcsatolt partícióként fogod látni. Ez azért van, mert az EncFS létrehoz egy elválasztott fájlrendszert a felhasználói területen belül.

Létrehozhatsz új fájlokat a titkosított mappában vagy átmásolhatsz elemeket más könyvtárakból. Miután kinyitottad, normál mappaként használhatod.

Zárt mappa hozzáférés közben

Hogy újra lezárd a mappát, újra használnod kell a jelző kisalkalmazást. Menj rá és töröld a kívánt mappa kiválasztását, azaz kattints rá újra.
Zárd le a mappát újra

Ha véglegesen törölni kívánod a titkos mappát, választhatod a Szerkesztés opciót a Cryptkeeper menüből. Ugyanez a Szerkesztés menü lehetőséget ad a jelszó megváltoztatására.
Jelszó megváltoztatása vagy a mappa törlése

Vedd tudomásul, hogy a Cryptkeeper nem indul el automatikusan minden boot után. Ha azt szeretnéd, olvasd el ezt az útmutatót az automatikusan induló alkalmazások kezeléséhez Ubuntu alatt és lásd, hogyan tudod elindítani a Cryptkeepert minden bootolásnál.

Élvezd a privát zárt mappád Linuxon :) Bármilyen kérdést vagy javaslatot szívesen fogadok mindig.

Felhasznált forrás: How to Password Protect a Folder In Linux

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése