2018. november 26., hétfő

Linuxos "zmore" parancs útmutató kezdőknek (5 példa)

Néha meg szeretnéd nézni egy tömörített fájl tartalmát anélkül, hogy először kitömörítenéd. Örülni fogsz, hogy tudod, a Linux felajánl egy parancssoros eszközt ennek megtételére. Ebben az útmutatóban átbeszéljük a "zmore" parancs alapjait némi könnyen érthető példa használatával.
De mielőtt ezt megtennénk, érdemes megemlíteni, hogy minden itt említett példa tesztelve lett egy Ubuntu 18.04 LTS gépen.

A Linuxos "zmore" parancs

A "zmore" parancs Linuxon alapvetően egy fájl-olvasó szűrő, tömörített szöveg teljes képernyős megjelenítésére. A szintaxisa az alábbi:

zmore [ név ...  ]

És itt van, hogy hogyan definiálja az eszköz man oldala:
A Zmore egy szűrő, ami lehetővé teszi, hogy tömörített vagy sima szövegfájlok vizsgálatát teljes képernyős módban egy terminálon.A Zmore olyan fájlokon működik, amik tömörítővel, csomagolóval vagy gzip-pel kerültek tömörítésre, és működik tömörítetlen fájlokon is. Ha egy fájl nem létezik, akkor a Zmore rákeres egy fáljra, aminek ugyanaz a neve, azzal a kiegészítéssel, hogy .gz, .z, vagy .Z a fájl kiterjesztése.

A Zmore alapértelmezetten szünetet tart mindig, amikor betelik a képernyő, kiírva a --More-- szót a képernyő alján. Ha a felhasználó utáma kocsi vissza (carriage return) (többnyire Enter) gombot nyom, még egy sor íródik ki. Ha a felhasználó szóközt (space) nyom, akkor újra betelik a képernyő. További lehetőségek később lesznek felsorolva.

Hogyan használd a "zmore"-t?

Feltételezzük, hogy van egy csomagolt fájlod -.teszt.html.gz az én esetemben -, aminek a tartalmát szeretnéd gyorsan megnézni egyszerre egy oldal vagy sor megjelenítéssel egy terminál képernyőn. Itt van, hogy hogyan használhatod erre a "zmore"-t:
 
zmore teszt.html.gz
 
A fentebb említett parancs az alábbi kimenetet adta:

Szóval láthatod, hogy az első oldala a fájlnak kiírásra került a kimenetben. Megnyomhatod az Enter billentyűt, hogy megnézd a fájl további tartalmát soronként (egyszerre csak egy sor íródik ki). A kilépéshez nyomd meg a "q"-t.

Hogyan jeleníttess meg a "zmore"-ral egyszerre több sort? 

Természetesen az Enter billentyű többszöri lenyomása egy megoldás, de nem elegáns. Egy jobb megoldás a szóköz (space) billentyű, ami egy teljes képernyőt betölt egyszerre.

Habár ha több sorral szeretnéd egyszerre görgetni a tartalmat, akkor nyomd meg az "i" billentyűt, utána egy számot, ami a görgetendő sorok számát adja meg.

i<space>
              i sorral több megjelenítése, (vagy egy újabb teljes képernyő, ha 
nincs paraméter megadva)

Alternatívaként a Ctrl+D-t is megnyomhatod, hogy a Zmore 11 sorral többet jelenítsen meg.


^D     11 sorral több megjelnítése (egy ``görgetés'').  Ha az "i" meg van adva, 
akkor a görgetési méret i-re lesz beállítva.

Hogyan hagyj ki sorokat vagy képernyőket a "zmore"-ral?

A "zmore" parancs két lehetőséget kínál erre:

is - i sor kihagyása és az egész képernyőt betöltő sorok kiírása

if - i teljes képernyő kihagyása és az egész képernyőt betöltő sorok kiírása

Hogyan írasd ki az "zmore"-ral a jelenlegi sor számát?

Bármikor a "zmore" használata közben, ha tudni akarod a jelenlegi sor számát, csak nyomd meg az =-t.
Például az én esetemben a "zmore" 35-öt írt ki a képernyő alján, amikor megnyomtam az =-t.


Hogyan határozza meg a "zmore" a terminál karakterisztikáját?

Ez az /etc/termcap fájlon keresztül kerül megvalósításra. A man oldal részletesen elmagyarázza:
A Zmore megnézi az /etc/termcap fájlt, hogy meghatározza a terminál karakterisztikáját, és, hogy meghatározza az alapértelmezett ablakméretet. Egy olyan terminálon, ami 24 sort képes megjeleníteni, az alapértelmezett  ablakméret 22. Hogy egy alapértelmezettől eltérő oldalazót használj, állítsd be a PAGER környezeti változót a kívánt program értékére, mint például kevesebbre.

Hogy megváltoztasd a képernyőméretet, használd az "iz" metódust. Itt van, hogy hogyan van elmagyarázva:

iz  -   ugyanaz, mintha szóközt nyomnál, kivéve, hogy az i, ha jelen van, az új
ablakméretté válik.

Konklúzió

A "zmore" parancs jól jön azoknak, akik sokat dolgoznak tömörített fájlokkal. Az eszköz tanulási folyamata nem meredek. Már eleve átbeszéltünk néhány hasznos "zmore" nyújtotta parancssori lehetőséget. Hogy többet tudj meg, nézd meg az eszköz man oldalát (angol nyelvű).

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése