2018. november 25., vasárnap

Linuxos "zip" parancs útmutató kezdőknek (5 példa)

Ahogy a névből sejthető, a "zip" parancs lehetővé teszi számodra archívumok létrehozását. Ebben az útmutatóban átbeszéljük a "zip" parancs alapjait némi könnyen érthető példa használatával.
De mielőtt ezt megtennénk, érdemes megemlíteni, hogy minden itt említett példa tesztelve lett egy Ubuntu 18.04 LTS gépen.

A Linuxos "zip" parancs

A Linuxos "zip" parancs lehetővé teszi számodra fájlok csomagolását és tömörítését (archiválását). A szintaxisa az alábbi:

zip [PARAMÉTEREK] archívum_neve fájlok_listája
 
És itt van, hogyan magyarázza el a parancs man oldala:
A Zip egy tömörítő és fájlcsomagoló segédprogram Unixra, VMS-re, MS-DOS-ra, OS/2-re, Windows 9x/NT/XP-re, Minix-re, Atari-ra, Macintosh-ra, Amiga-ra, és Acorn RISC OS-re.
Hasonló az Unix-os tar és compress parancsok kombinációjához, és kompatibilis a PKZIP-pel (Phil Katz ZIP-je az MS-DOS-hoz).

Az alábbiak kérdés-válasz típusú példák, amiknek jobb megközelítést kellene adniuk számodra arra, hogy hogyan működik a "zip" parancs. 

Hogyan használd a "zip" parancsot?

Az alap használat meglehetősen könnyű - csak add meg a zip fájl nevét és a tömörítendő fájlokat bemenetként. Itt van egy példa:

zip fájlok.zip fájl1.txt fájl2.txt fájl3.txt

Szóval a cél a fenti parancs mögött a három .txt fájl betömörítése egy .zip fájlba. Itt van a parancs által generált kimenet:

adding: fájl1.txt (stored 0%)
adding: fájl2.txt (stored 0%)
adding: fájl3.txt (stored 0%)

És a fájlok.zip nevű fájl létrehozásra került a jelenlegi munkakönyvtárban.

Hogyan törölj egy fájlt egy archív (tömörített) fájlból?

Ezt a -d parancssori paraméter használatával lehet megtenni. Például, hogy eltávolítsam a fájl3.txt-t a fájlok.zip fájlból, a zip parancsot futtattam az alábbi módon:

zip -d fájlok.zip fájl3.txt

Az eszköz értesített a törlési műveletről az alábbi üzeneten keresztül:

deleting: fájl3.txt

Hogyan adj hozzá új fájlokat létező archív (tömörített) fájlhoz?

Pont mint ahogy a törlési műveletet a -d-vel lehet kivitelezni, abban az esetben, ha új fájlokat akarsz hozzáadni egy létező tömörített fájlhoz, megteheted az -u parancssori paraméterrel.

Itt van egy példa:
 
zip -u fájlok.zip fájl3.txt fájl4.txt

Itt vannak az üzenetek , amit ez a parancs adott a kimenetben:

adding: fájl3.txt (stored 0%)
adding: fájl4.txt (stored 0%) 

Hogyan töröltesd a "zip"-pel az eredeti fájlokat archiválás után?

Alapértelmezetten nem kerülnek törlésre az eredeti fájlok még azután se, hogy a "zip" létrehozott egy tömörített fájlt. Habár, ha akarod, elérheted, hogy törölje az eszköz az eredeti fájlokat. Ezt az -m parancssori paraméter használatával lehet megtenni.

Itt van egy példa:

zip -m fájlok.zip fájl1.txt fájl2.txt fájl3.txt fájl4.txt

Ez a parancs létrehozta a zip fájlt a kimeneten, mialatt törölte az összes .txt fájlt a folyamatban.

Mik a további hasznos "zip" parancs paraméterek?

Egy parancssori paraméter, amit valószínűleg használni fogsz, az az -x. Ez akkor használatos, amikor ki akarsz hagyni fájlokat a tömörítésből. Szóval amit tenned kell az az, hogy meg kell adnod az -x-et, amit a tömörített fájl neve követ, amit a fájlok nevei követ, amit kiket ki akarsz hagyni.

Például:

zip -x fájlok.zip fájl2.txt
 
Ez a parancs tömöríti az összes fájlt a jelenlegi munkakönyvtárban, kivéve a fájl2.txt-t.

Továbbmenve, a másik parancssori paraméter, amire talán szükséged lehet, az az -r. Lehetővé teszi számodra a rekurzív tömörítést, olyasvalamit, amire akkor van szükség, amikor könyvtárakat akarsz tömöríteni (beleértve természetesen a tartalmukat).

Konklúzió

Csak a felszínt karcoltuk meg, mivel a "zip" parancs sokkal több lehetőséget is kínál. Ha végeztél az itt megbeszélt példák gyakorlásával, megnézheted az eszköz man oldalát, hogy többet tudj meg róla (angol nyelvű).

Forrás:
Linux zip Command Tutorial for Beginners (5 Examples).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése