2019. február 9., szombat

Élvezed a Netflix-et? A FreeBSD-nek kellene megköszönnöd

A Netflix az egyik legnépszerűbb Streaming szolgáltatás a világon.

De ezt már eleve tudod. Nem?

Amit valószínűleg nem tudsz, az az, hogy FreeBSD-t használ, hogy a tartalmát eljuttassa hozzád.

Igen, így van. A Netflix a FreeBSD-re támaszkodik, hogy felépítse a cégen belüli tartalomkézbesítési/taralomelosztási hálózatot (CDN) (Content Delivery Network / Content Distribution Network).

A CDN szerverek egy csoportja a világ különböző helyein. Főleg arra használatosak, hogy "nehéz tartalmat", mint képeket és videókat juttassanak el a végfelhasználóhoz gyorsabban, mint egy centralizált (központosított) szerverrel.

Ahelyett, hogy kereskedelmi CDN szolgáltatás mellett döntenének, a Netflix megépítette a cégen belüli Open Connect-nek (Nyílt/nyitott kapcsolat-nak) nevezett CDN-jét.

Az Open Connect egyedi hardvert használ, az Open Connect Appliance-t. A lenti képen láthatod. Képes kezelni 40 Gb/s adatot és 248 TB-os tároló kapacitása van.

A Netflix Open Connect Appliance gépe FreeBSD-t futtat

A Netflix ingyen biztosítja az Open Connect Appliance-t megfelelő internetszolgáltatóknak. Ezen a módon a lényegi Netflix tartalom lokalizált és a szolgáltató hatékonyabban tudja a tartalmat kiszolgálni.

Ez az Open Connect Appliance FreeBSD operációs rendszert futtat, és majdnem kizárólag nyílt forráskódú szoftvereket futtat.

A Netflix FreeBSD "Head"-et használ


Arra számítanál, hogy a Netflix a FreeBSD stabil kiadását használja egy ilyen kritikus infrastruktúrához, de a Netfix a head/current verziót követi. A Netflix azt mondja, hogy a "head" követése lehetővé teszi számukra, hogy előretekintők és innovációra fókuszálóak maradjanak.

Itt vannak a Netflix által látott előnyök a FreeBSD követésében:
  • Gyorsabb jellegzetesség iteráció
  • Gyorsabb hozzáférés FreeBSD jellegzetességekhez
  • Gyorsabb bug javítások
  • Lehetővé teszi az együttműködést
  • Minimalizálja az egyesítési (merge) konfliktusokat
  • Amortizálja az egyesítési "költségeket"

A FreeBSD "head" futtatása lehetővé teszi számunkra nagy mennyiségű adatok nagyon hatékony eljuttatását a felhasználók felé, mialatt fenntartja a nagy sebességű jellegzetesség fejlesztést.

Tavaly (2018) óta még a Google is a Debian testing-et használja a Debian stable helyett. Valószínűleg ezek a vállalatok az élenjáró jellegzetességeket minden mással szemben jobban preferálják.

Mint a Google, a Netflix is szintén tervezi bármilyen kód felfelé közvetítését (upstream), amit csak tudnak. Ennek segítenie kellene a FreeBSD-t és egyéb FreeBSD-n alapuló BSD disztribúciót.

Szóval mit ér el a Netflix a FreeBSD-vel?
Itt van némi gyors statisztika:
A FreeBSD és árucikkrészek használatával elérünk 90 Gb/s-os TLS titkosított kiszolgáló kapcsolatot 55% CPU-val egy 16 magos 2.6 GHz-es CPU-n. 

Netflix

Napjainkban a nagyvállalatok többnyire Linuxra támaszkodnak a szerverinfrastruktúrájukhoz, de a Netflix a BSD-be helyezte bizalmát. Ez egy jó dolog a BSD közösségnek, mert ha egy ipari vezető, mint a Netflix a BSD mögé helyezi a súlyát, mások követhetik a vezetőt. Mit gondolsz?

Forrás:
Enjoy Netflix? You Should Thank FreeBSD - It's FOSS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése